Muisto elää

Vehmaan rovastikunnan hautausmaiden vanhoja muistomerkkejä 2013

Kannen taustakuvassa on Euran Panelian koski. Valurautaa oleva sureva nainen tuhkauurna kädessään on yksityiskohta Taivassalon hautausmaalla olevasta muistomerkistä.
ISBN 978-952-67146-4-6 
Painopaikka Newprint Oy. Raisio 2013
Teksti Leila K. Tuominen
Kuvat Jukka Salonen EFIAP, ARPS
Graafinen suunnittelu Emil Hyvärinen / Rauman Taittopalvelu 
Kovat kannet, nelivärinen paperiyliveto, mattalaminointi
Koko A4
296 sivua
985 kuvaa
Hinta 39 euroa + lähetyskulut
 
Teoksessa kerrotaan Vehmaan rovastikunnan seurakuntien Kalannin, Kustavin, Laitilan, Lokalahden, Pyhämaan, Pyhärannan, Taivassalon, Uudenkaupungin, Uudenkaupungin maalaiskunnan ja Vehmaan sekä Kodisjoen saarnahuonekunnan vaiheista alkaen asutuksen ja Kristinuskon leviämisestä seudulle, kirkoista, hautaustavoista, hautausmaista ja muistomerkkien symboliikasta 1950-luvulle saakka sekä muuttuvasta hautausmaakulttuurista.
 
Useissa kuvateksteissä kerrotaan henkilöistä joiden hautapaikalle muistomerkki on pystytetty.
 
Kalannin hautausmaalla olevan Marija Kristiina Almin muistomerkin on valmistanut hänen poikansa kivityömies Vihtori Koski. Holmroosien hauta-alue Kustavin hautausmaalla on näyttävä kokonaisuus. Nästin Heikkilän kasvattityttären hautaa Laitilan hautausmaalla hoidetaan edelleen.
     
   
Kodisjoen hautausmaalla Ida Antolan ja Aarne Vainion muistomerkin vieressä, varren päässä oleva pieni risti on merkki kastamattoman lapsen tai aivan pienen lapsen hautapaikasta. Yksityiskohta Lokalahden hautausmaalla olevasta jääkärivänrikki Yrjö Kaskisen muistomerkistä. Laivuri Toivosen lasten muistomerkki Pyhämaan hautausmaalla.
     
 
Vehasen perheen hauta-aluetta ympäröivät, nyt jo suuriksi kasvaneet kuuset Taivassalon hautausmaalla. Uudenkaupungin hautausmaalla olevan Eva Maria Ståhlen muistomerkin on hänen isänsä tuonut Köpenhaminasta 1890-luvun lopulla. Ylistalon suvun vanhempi ja uudempi muistomerkki muodostavat näyttävän kokonaisuuden Vehmaan hautausmaalla.

Copyright Leila K. Tuominen
Design Madeby.net