Kustaa Matinpojan sukukirjasta

Suvun kantaisä Kustaa Matinpoika syntyi Laitilassa 3.7.1825. Kustaan isä oli kirkonkylän Kreulan poika ja äiti Vidilän Junnilan tytär. Kustaan vahvasti talonpoikaisia juuria on pystytty selvittämään paikoin aina 1540-luvulle. Selvityksessä mainitaan nimeltä 101 esivanhempaa. Kolisevan Ellän isäntänä oli vuonna 1540 Heikki Mikkelinpoika. Hänestä lähtevä sukupolvien ketju on saanut jo 19 lenkkiä.

Kustaan ensimmäisen puolison Lovisa Danielintyttären (s. 20.7.1823) juurissa, joita selvitettiin 1700-luvun alkuun, on sekä talonpoikais- että sotilasesi-isiä. Nimeltä mainitaan 30 esivanhempaa. Lovisa Danielintytär oli Seppälän Heikon tytär Laitilasta.

Toinen puoliso Lovisa Juhantytär (s. 7.5.1837) oli Pyhärannan Varhokylän Ettalan tytär. Hänen juurensa ovat vahvasti talonpoikaiset ja ulottuvat 1600-luvulle. Esivanhempia on löytynyt 140.

Vaikka kaikkien kolmen kantavanhemman juuret ovat hyvin suppealla alueella, lähes kaikki Laitilassa tai Pyhärannassa, Kustaa ja hänen puolisonsa eivät ainakaan tämän selvityksen mukaan olleet sukua toisilleen.

Kustaan ja Lovisa Juhantyttären juuret on selvittänyt Kalevi Kajala (sukuun kuulumaton). Teuvo Haukkala on selvittänyt esiäitinsä Lovisa Danielintyttären juuret.

Kustaa solmi avioliiton Lovisa Danielintyttären kanssa vuonna 1848. He olivat Laitilan kirkonkylän Pappilan Peltolan torpan torppareina. Lovisa Danielintyttären kuoltua Kustaa avioitui uudelleen vuonna 1870. Vuonna 1871 Kustaa ja Lovisa Juhantytär vuokrasivat Vennon tilan Laitilan Syttyän kylästä. Kymmenisen vuotta myöhemmin he ostivat Kolisevan Perhen tilan.

Kustaa Matinpoika kuoli 86-vuotiaana vuonna 1911 kotonaan Kolisevan Perhellä Laitilassa. Hänen kaikkiaan 67 lapsenlapsestaan on vielä 9 elossa joulukuussa 1992. Kustaalle on kertynyt jo noin 1200 jälkeläistä. Heistä 1120 on mainittu nimeltä sukukirjassa. Kustaan ja Lovisa Danielintyttären lapsista (kantaperhe I) polveutuvissa sukuhaaroissa on kahdessa jo seitsemännen polven jälkeläisiä. Toisen puolison kanssa (kantaperhe II) syntyneistä lapsista polveutuvissa sukuhaaroissa on jälkeläisiä viidessä polvessa.

Valtaosa suvusta asuu Laitilassa tai sen lähikunnissa sekä Turun seudulla. Kahdeksan lastenlasta muutti Amerikkaan 1900-luvun alussa. Vajaa sata suvun jäsentä on muuttanut ulkomaille tai syntynyt siellä, jotkut ovat jo kolmannen polven ulkosuomalaisia.

Sukukirjan toimittanut Leila K. Tuominen on tehnyt suvusta 1165 nimeä käsittävän sukupuun.

Joulukuu 1992

Copyright Leila K. Tuominen
Design Madeby.net