Antolan tilan historia 

Vanhatalo in memoriam-kansio käsittele Antolan tilan historiaa vuosina 1692-1981.

Ajatus kansion tekemisestä syntyi, kun Antolan tilan entinen päärakennus siirrettiin Rymättylään, Paavaisten Lookilaan alkuvuodesta 1981.

Kansiossa on omistajaluettelo sekä asiakirjoja, valokuvia, tapettinäytteitä ja runsaasti perimätietoa.

Antolan pihapiirissä, noin 30 metrin päässä asuinrakennuksesta pohjoiseen oli susikuoppa. Perimätiedon mukaan siitä oli 1800-luvun alkupuolella saatu useita susia lihasyöttiä houkutuksena käyttämällä. Tällöin elettiin aikaa jolloin eläimet talvella teurastettiin tuvassa, muun lämpimän tilan puuttuessa. Näin meneteltiin susienkin kanssa. Tuvan orteen ne vedettiin kinneriin ja nyljettiin. Antolan silloisilla isännillä on kerrottu olleen omasta kuopasta pyydetyistä susista valmistettu susiturkki.

Susikuoppa oli olemassa vielä lapsuudessani melko hyvä kuntoisena. Se oli suorareunainen ja lapsen mielestä syvä kuoppa, jonka lähellekään ei uskaltanut mennä. Pelkäsin jos sieltä kuitenkin tulisi jonkun suden haamu. Vuosien kuluessa kuoppa alkoi sortua ja nyttemmin sen paikka on jäänyt uudisrakennuksen alle.

 

Kuva tulossa Antolan tilan päärakennuksena vuoteen 1978 asti palvellut talo Kalannin Kytämäestä kotoisin olleen taiteilija Sakari Kallilan kankaalle ikuistamana.

 

Piirros Vanhatalo In memoriam -kansiosta. Purkutöiden edetessä paljastui kauniista luonnonkivistä ladottu tuvan lieden reunus.

Piirros Leila Koo. tammikuussa 1981.

 

 

Copyright Leila K. Tuominen
Design Madeby.net