Tammen suvun vaakuna


Vaakunan piirros Leila Koo.

Vihreällä kilvellä tammenlehti saatteenaan oikeassa yläkulmassa hevosenkenkä ja vasemmassa karhun käpälä, kaikki kultaa. Kypärän koristeena kolmilehtinen kultainen tammenlehvä. Lakipunos kultaa ja vihreää. Kypärän peite vihreä, vuoripuoli kultaa.

Rekisteröity Suomen Heraldisen Seuran vaakunarekisteriin vuonna 1993. Rekisterinumero 571.

Käyttöoikeus kaikilla jotka todistettavasti ovat Mikko ja Kustaava Tammen jälkeläisillä.

Vaakunan aihe pohjautuu Tammen taloon, suvun nimeen ja Varsinais-Suomen maakuntakukkaan tammeen, sekä tarinaan, jossa kerrotaan karhun tappaneen rakennusten paikkaa etsimässä olleen talon ensimmäisen isännän hevosen.

Kilven tammenlehti kuvaa sitä tammea, johon karhun tappama hevonen oli sidottu. Lehden 11 uloketta kuvaavat Mikko ja Kustaava Tammea sekä heidän yhdeksää lastaan. Hevosenkenkä kuvaa kuoliaaksi raadeltua hevosta ja karhunkäpälä itse karhua. Kypärän koristeena olevan kolmilehtisen tammenlehvän keskimmäinen lehti kuvaa Tammen talon olleen samalla suvulla useiden sukupolvien ajan. Sen 9 uloketta ja kuvaavat Mikon ja Kustaavan yhdeksää lasta. Ison lehden sivuilla olevat lehdet kuvaavat Mikkoa ja Kustaavaa.

Vaakunan värit viittaavat maanviljelyyn.

Tammen tila sijaitsee Kalannissa, Palsan kylässä. Tila on vuodesta 1735 alkaen ollut saman suvun hallussa. Sukutilaviiri ja kunniakirja luovutettiin Tammen tilalle Vakka-Suomen Maatalousnäyttelyssä Uudessakaupungissa 1947.

 

 

Copyright Leila K. Tuominen
Design Madeby.net